ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Crossway Low Entry Natural Power: Nová vlna energie pro IVECO BUS

Vozem Crossway Low Entry Natural Power kompletuje IVECO BUS svou řadu městských a meziměstských autobusů a činí tak další velký krok na poli nízkoemisní dopravy.

Vysoké Mýto, 19. října 2017

Vozem Crossway Low Entry Natural Power kompletuje IVECO BUS svou řadu městských a meziměstských autobusů a činí tak další velký krok na poli nízkoemisní dopravy. Značka upevňuje tímto vozem svou pozici ideálního partnera pro trvale udržitelnou dopravu.

 

Vůz Low Entry Natural Power, poprvé představený v belgickém Kortrijku na veletrhu Busworld 2017, byl koncipován se záměrem co nejlépe uspokojit požadavky městské a meziměstské dopravy a přitom splňovat nároky na ekologicky šetrný provoz. Tato verze si uchovala přednosti, díky nimž je řada Crossway od samého počátku úspěšná, tj. rentabilitu a všestrannost, a k tomu nabízí navrch i veškeré přednosti alternativního pohonu.

Společnost IVECO BUS, která jako průkopník na poli autobusů s alternativním pohonem již slaví úspěchy díky modelům na hybridní pohon a zemní plyn, nyní jde ještě dále a nabízí vozy řady Crossway ve verzi Natural Power.

Řada Natural Power společnosti IVECO BUS je prověřené řešení mobility, které bere ohled na životní prostředí a využívá k tomu účelu zemní plyn a biometan. Umožňuje výrobci nabízet alternativy, které jsou šetrnější k životnímu prostředí a veřejnému zdraví. Tato řada se může pochlubit především vysokým výkonem při nižších emisích škodlivin a nižší hlučnosti. Pohon na zemní plyn zaručuje snížení emisí pevných částic téměř na nulu a emisí oxidu dusíku o více než třetinu. Také hlučnost je snížena na polovinu a vůz nabízí v provozu mimořádně nízkou hladinu hluku pro řidiče, cestující i lidi v nejbližším okolí.

Tato řada je také šetrná k přírodním zdrojům a je plně kompatibilní s biometanem vyráběným z organického odpadu. Vozy IVECO BUS se tak mohou pochlubit mimořádně nízkou uhlíkovou stopou a představují konkrétní krok směrem k nevyhnutelné energetické transformaci. Emise skleníkových plynů jsou u vozů této řady nižší až o 95 %. Další slibné technologie, např. "Power to Gas", mají za cíl produkovat syntetický metan pomocí elektrické energie získávané z obnovitelných zdrojů, jako je vítr či slunce. Tato technologie také řeší skladování a distribuci v rámci celé soustavy.

Crossway LE Natural Power tak představuje vlnu nové energie na trhu městské a meziměstské osobní dopravy, která přináší tři hlavní kategorie výhod.

 

Komfort a přístupnost

Díky rodinné DNA může Crossway LE NP nabídnout tytéž přednosti z hlediska ovladatelnosti, jízdních vlastností, ergonomie pracoviště řidiče, aktivní a pasivní bezpečnosti (ABS, ASR, ESP) a spolehlivosti jako všechny vozy řady Crossway. Jeho městský model (Class I) je nabízen ve standardní 12m verzi, která může být vybavena dvěma nebo třemi dveřmi. Tato verze pojme až 106 cestujících a nabízí více sedadel ve směru jízdy.

Díky snížené podlaze v přední části a předním a prostředním dvojitým dveřím (1 200 mm) zaručuje Crossway Low Entry Natural Power cestujícím snadný nástup i výstup. Nainstalovat lze i třetí dveře vzadu, stejně jako nástupní rampu pro vozíčkáře na elektrické či ruční ovládání, včetně prostoru pro cestující se sníženou pohyblivostí. K dispozici je také řada pohodlnějších sedadel, které nabízejí cestujícím komfortní a příjemnou jízdu.

Pokud jde o pracoviště řidiče, Crossway LE NP zaručuje mimořádný komfort, vyšší bezpečnost, ergonomii, přístupnost a také vynikající viditelnost. Kromě toho patří k nejlepším z hlediska hlučnosti a prostoru pro zavazadla. Automatická převodovka, která je standardním vybavením tohoto modelu, nabízí mimořádnou ovladatelnost a komfort, které řidič ocení zvláště na trasách s častými zastávkami.

Vůz je k dispozici také s pracovištěm řidiče splňujícím požadavky VDV, které je pro celou řadu v nabídce již 3 roky: na pracovišti splňujícím normu VDV řidič nachází veškeré ovládací prvky a tlačítka vždy na stejném místě. Hlavním cílem této mezinárodní normy je nabízet řidiči i cestujícím výjimečný komfort a bezpečí.

 

Smart design

Tento ekologický vůz má mimořádně chytrý a elegantní design, především díky nádržím na stlačený plyn integrovaným do střechy. Exklusivní řešení nádrží umístěných ve střeše vozu, patentované značkou IVECO BUS, v kombinaci s posílenou konstrukcí optimalizuje těžiště vozu, zlepšuje jeho stabilitu na vozovce a zvyšuje komfort pro řidiče i cestující. 

Díky tomuto řešení se vůz zároveň může pochlubit nejnižší celkovou výškou na trhu (3 210 mm). S vozy řady Natural Power, které mají obdobnou výšku jako dieselový Crossway LE s klimatizací, tedy není třeba brát ohled na silniční infrastrukturu, jako jsou mosty či podjezdy.

Toto řešení navíc nijak neovlivňuje ani vnitřní výšku, která zůstává dostatečně vysoká jako u všech vozů Crossway (2 264 mm).

S celkovou kapacitou nádrží 1 260 litrů (4 nádrže po 315 litrech) má vůz dojezd od 500 do 600 km v závislosti na typu využití.

Motorový prostor, který je u verze NP řešen stejně jako u dieselové verze s motorem CURSOR 9, usnadňuje údržbu a tudíž veškerý provoz vozu. Crossway Low Entry Natural Power je vítaným přírůstkem do vozového parku každého dopravce. Aby společnost IVECO BUS usnadnila zákazníkům zavádění těchto vozů do provozu, nabízí speciální výcvikové moduly pro jízdu vozem s pohonem na zemní plyn, včetně informací o motoru a návodu pro provozní obsluhu.

 

Rentabilita a šetrný provoz

Crossway Low Entry Natural Power nabízí nejnižší celkové provozní náklady ve své třídě, srovnatelné s vozem pro meziměstskou dopravu, přitom však zaručuje veškeré přednosti městského vozu.

Crossway LE NP, vybavený motorem IVECO CURSOR 9 NP o výkonu 360 HP a s točivým momentem 1 620 Nm, je mimořádně ekologický vůz: má pohon na stlačený zemní plyn, ale může též jezdit na biometan.

Díky novému motoru CURSOR 9 NP má Crossway LE NP nižší spotřebu paliva a intervaly údržby jsou v porovnání s naftovým vozidlem prodlouženy o více než 50%.

Kvůli co nejsnadnější údržbě střešních nádrží se kryt střechy skládá ze dvou částí, které se dají otevřít dokořán za účelem snadného přístupu ke všem komponentům (kvůli vizuální kontrole vysokotlakých trubek, výměně solenoidového ventilu, atd.), za účelem co největší úspory času a zároveň bezpečného odtoku dešťové vody.

Městská verze Crossway LE NP je nyní vystavena na veletrhu v Kortrijku. Je vybavena třemi dveřmi, z nichž dvoje (přední a prostřední) jsou dvojité (1 200 mm), s otevíráním dovnitř. Je vybavena 39 sedadly a i s řidičem pojme celkem 92 cestujících.

K dispozici bude také meziměstská verze Crossway Low Entry Natural Power (Class II).