ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Nový Evadys: Zrozen k všestrannosti. Stvořen k rentabilitě.

Turistický autobus Evadys nabízí jako své hlavní přednosti bezkonkurenční všestrannost a provozní rentabilitu.

Vysoké Mýto, 19. října 2017

Turistický autobus Evadys nabízí jako své hlavní přednosti bezkonkurenční všestrannost a provozní rentabilitu. Doplňuje řadu turistických autobusů Iveco Bus jako mezičlánek mezi modelem Crossway a Magelys. Na veletrhu Busworld 2017 představuje IVECO BUS verzi Evadys, která je vhodná obzvláště pro kratší turistické cesty a výlety a nabízí jak dokonalou ovladatelnost, tak požitek z komfortní jízdy.

 

Evadys je koncipován tak, aby uspokojil rostoucí poptávku po vozech pro regionální a celostátní linky, ale také pro turistickou dopravu na krátkou a střední vzdálenost – tj. poptávku, která vyžaduje špičkovou kvalitu v kombinaci s charakterem meziměstské/turistické dopravy. Jednoduše řečeno, tento vůz je ideální pro cesty s častými zastávkami, pro něž jsou klasické turistické autobusy méně vhodné, ale které jsou zároveň dost dlouhé na to, aby vyžadovaly vysoký výkon a komfort pro cestující.

Tento model, vyráběný v závodě IVECO BUS ve Vysokém Mýtě – který těží ze 120leté tradice a zkušeností a splňuje normy metodiky World Class Manufacturing –, doplňuje řadu Crossway, jíž se dosud prodalo přes 30 000 vozů. Evadys patří do luxusního segmentu meziměstských/turistických autobusů, které nabízejí vysoký výkon, komfort a velkou kapacitu prostoru pro zavazadla.

Díky svému původu se může Evadys pochlubit stejnými rozměry jako Crossway: dvěma délkami (12 m a 12,96 m), šířkou 2,55 m a výškou 3,46 m (včetně klimatizace) a nabízí stejné přednosti z hlediska ovladatelnosti, ergonomie pracoviště řidiče, systémů aktivní a pasivní bezpečnosti (ABS, ASR, ESP, LDWS, R66.02) a spolehlivosti. Evadys také nabízí vyšší komfort s vylepšenou aerodynamikou a DMF (dvouhmotovým setrvačníkem) pro snížení hlučnosti a vibrací, který je ve své třídě vysoce ceněný. Všechny tyto výhody, spolu s antikorozní úpravou ponořením v kataforetické lázni, zajištující dlouhou životnost, zaručují vysokou zůstatkovou hodnotu vozu.

Silnější a univerzálnější motor nového Evadys – který vychází z verze Cursoru 9 o výkonu 400 HP – je k dispozici s mechanickou, robotizovanou či automatickou převodovkou.

S podlahou zvednutou do výšky 1 142 mm nad zemí představuje Evadys ideální turistický autobus pro dopravu na střední vzdálenosti, který je na půli cesty mezi meziměstským autobusem Crossway s normální výškou podlahy (860 mm) a turistickým autobusem Magelys HD se zvýšenou podlahou (1 400 mm).

Prostor pro zavazadla je u Evadysu v průměru o 3 m3 větší než u Crossway. I dveře prostoru pro zavazadla jsou uživatelsky vstřícnější, s otevíráním na bázi pantografu a s centrálním zamykáním.

Evadys rovněž vyniká svým komfortem a jako standardní vybavení nabízí dvojitá skla, vylepšenou izolaci a na přání také sedadla vyšší kvality (model Spacio). Ke standardní výbavě patří i individuální výdechy vzduchu, nepřímé LED osvětlení v prostoru pro cestující a elektricky vyhřívané čelní sklo. K vybavení na přání pak patří lednička vestavěná do palubní desky, kávovar, kuchyňka, TV monitory, USB zásuvky a Wi-Fi.

Na výběr je ze tří typů dveří pro různé uspořádání sedadel:

  • jednoduché prostřední dveře v případě WC umístěného uprostřed;
  • dvojité prostřední dveře v případě nástupní rampy pro vozíčkáře;
  • jednoduché zadní dveře maximalizující prostor pro zavazadla na rekordní objem 10,2 m3, který spolu s objemem zavazadlových košů 1,8 m3 dává celkovou kapacitu zavazadlového prostoru 12 m3 (u modelu dlouhého 12,96 m).

K dispozici je zhruba 15 různých konfigurací sedadel, což z Evadysu dělá zcela univerzální turistický autobus.

Evadys, jediný model na trhu s DNA vozů Crossway a zkušenostmi Magelysu, je skutečným šampiónem z hlediska provozní všestrannosti v pracovní den i o víkendech – je výkonnější, pohodlnější, s větším prostorem pro zavazadla než běžný meziměstský autobus, ale přitom kompaktnější, přístupnější a s nižší hmotností – a tudíž je úspornější než těžký turistický autobus, přestože nabízí vyšší užitečné zatížení.

Evadys je vybaven motorem Cursor 9 o výkonu 400 HP, tj. o stejném výkonu jako u Magelysu. Exklusivní technologie HI-SCR, která se obejde bez recirkulace výfukových plynů (EGR) a tudíž i bez rizikové regenerace filtru pevných částic za vysokých teplot, maximalizuje výkon motoru, přitom však snižuje škodlivé emise a tím přispívá ke zlepšování životního prostředí. Úspornost motoru Cursor 9 je u dopravců vysoce oceňována a spolu s delšími intervaly údržby přispívá k velmi atraktivním celkovým provozním nákladům, které jsou nejlepší ve své třídě.

Na veletrhu Busworld značka IVECO BUS představila verzi, která je vhodná především pro turistické cesty na kratší vzdálenosti a výlety. S délkou 12,10 m a jednoduchými prostředními dveřmi pojme Evadys 46 cestujících (+ průvodce + řidiče) a přitom nabízí vybavení, jako je kuchyňka či WC. V Evadysu jsou použita nová sedadla splňující normu 3*GBK, která zajišťuje rozestup mezi sedadly 750 mm a tím pádem větší pohodlí. Tento vůz s motorem o výkonu 400 HP a novou 12stupňovou robotizovanou převodovkou ZF TraXon nabízí mimořádný jízdní komfort pro cestující i řidiče. Celková kapacita prostoru pro zavazadla je cca 9,5 m3. Vůz je také vybaven Wi-Fi připojením a USB zásuvkami u každé řady sedadel.